Noże FELIX® są ostre i pozostaną takie przez długi czas. Jednak przy długotrwałym i wielokrotnym stosowaniu, ostrza wymagają regularnego ostrzenia. Wysokiej jakości ostrza noży są podatne na zniszczenie przy myciu w zmywarkach, ponieważ szybciej się tępią. Dlatego zaleca się, aby po każdym użyciu myć noże ręcznie w ciepłej wodzie i osuszać je miękką szmatką.
Można przedłużyć ostrość noży, przecierając je miękką bawełnianą szmatką nasączoną kilkoma kroplami olejku kameliowego, używanego od wieków przez japońskich szermierzy, który chronili w ten sposób cenne ostrza swych mieczy przed rdzą i przebarwieniami. W celu doskonałego oczyszczania noża z bakterii zalecamy stosowanie specjalnej szmatki antybakteryjnej z nitkami srebra, która pielęgnuje i chroni ostrze noża.
Profesjonalni kucharze regularnie ostrzą swoje noże, co my również zalecamy, stosując do tego celu odpowiednią ostrzałkę z naszej oferty. Jeżeli poczujesz, że Twoje noże FELIX® wymagają szczególnej uwagi, możesz przysłać je do nas do naostrzenia. Usługa ta zapewni nożom ostrość i wysoką wydajność każdego dnia.